Opțiune a meniului ce asigură evidenţa planului de conturi a societăţii. În mod prestabilit, programul vine cu planul de conturi aflat în vigoare.
Utilizatorul poate crea noi conturi sintetice sau analitice pe care să le utilizeze în exploatarea programului.
Reguli de creare a unui cont analitic
Crearea conturilor analitice va trebui să ţină seama de următoarele enunţuri:
- cont sintetic de grad 1 este contul al cărui simbol este compus din 3 caractere (Exemplu: contul 121 "Profit şi pierdere").
- conturile sintetice de grad 2 sunt conturi al căror simbol este compus din 4 caractere şi reprezintă, de regulă, o defalcare a conturilor sintetice de grad 1 (Exemplu: contul sintetic de grad 1- 442 "TVA" este defalcat în 5 conturi sintetice de grad 2- 4423, 4424, 4426, 4427 şi 4428).
Configurarea conturilor analitice:
- un analitic al unui cont se crează pentru conturile sintetice de grad 1 numai dacă acestea nu sunt defalcate în conturi sintetice de grad 2, iar dacă există o astfel de defalcare contul analitic se va crea având ca bază contul sintetic de grad 2.
- simbolul contului analitic astfel creat va trebui să conţină în mod obligatoriu (Exemplu: 121.1, 5121.1).
Observații:
- După cum se observă, delimitatorul pentru conturi analitice este punctul.
- Simbolul pentru analitic poate fi numeric, alfabetic sau alfanumeric.
- Pentru simplitate vă recomandăm utilizarea simbolurilor analitice în formă numerică.
- Funcţiunea contului (Activ, Pasiv sau Bifuncţional) se setează la fiecare cont nou creat. La conturile deja existente în planul de conturi standard funcţiunea acestora este deja completată.
Modul de comportare a conturilor
Ținând seamă de funcţiunea lor, modul de comportarea a conturilor este următorul:
- conturile de activ vor prezenta doar sold debitor pozitiv - dacă totalul rulajelor debitoare este mai mare decât totalul rulajelor creditoare;
- conturile de activ vor prezenta doar sold debitor negativ şi nu sold creditor pozitiv - dacă totalul rulajelor debitoare este mai mic decât totalul rulajelor creditoare;
- conturile de pasiv vor prezenta doar sold creditor pozitiv - dacă totalul rulajelor creditoare este mai mare decât totalul rulajelor debitoare;
- conturile de pasiv vor prezenta doar sold creditor negativ şi nu sold debitor pozitiv - dacă totalul rulajelor creditoare este mai mare decât totalul rulajelor debitoare;
- conturile bifuncţionale vor prezenta sold debitor pozitiv - dacă totalul rulajelor debitoare este mai mare decât totalul rulajelor creditoare sau sold creditor pozitiv dacă totalul rulajelor debitoare este mai mic decât totalul rulajelor creditoare.
Butoane funcționale
Butoanele cu funcții comune cu a altor ecrane, au fost prezentate în secțiunea Consideratii generale. Butoanele regăsite doar în acest ecran sau cu funcții specifice, vor fi prezentate în continuare:
buton ce permite actualizarea planului de conturi. Aceasta se utilizează în situația în care se modifică tipul entității în meniul "Administrare"> "Configurare societăți" (de exemplu: "Persoană juridică fără scop lucrativ").
Observații:
- Dacă configurați analitice pentru contul 121, în tabel va fi vizibilă coloana "Cont închidere c/v" de unde veți putea selecta contul analitic cu care se vor închide conturile de cheltuieli și venituri.
- Un cont pentru care s-a bifat opţiunea "Blocat", nu va mai apărea pentru selecție în ecranele de operare, cu excepţia ecranului "Articole contabile".
- Conturile sintetice care au analitice nu se şterg.
- Nu veţi putea modifica simbolul conturilor şi nu veţi putea şterge conturi sintetice sau analitice în care fost înregistrate operaţii.