Inchidere luna
Ecranul permite efectuarea operaţiilor specifice închiderii de lună.
Acesta este structurat în mai multe pagini, prezentate mai jos. Unele dintre aceste pagini vor putea fi accesate, în funcție de setările efectuate în ecranul Configurare societati sau de luna selectată pentru închidere.
În această pagină, selectată în mod implicit la accesarea acestui ecran, se pot efectua următoarele operaţii:
Această opțiune va fi vizibilă doar în cadrul versiunii complete a programului și are rolul de a genera toate notele contabile aferente mișcărilor de stocuri din cadrul gestiunilor cantitativ-valorice.
Notele contabile se vor genera după apăsarea butonului și vor putea fi vizualizate dacă se apasă butonul .
Această opțiune va fi vizibilă doar dacă există o gestiune global-valorică în ecranul Gestiuni și are rolul de a genera notele contabile pentru descărcarea gestiunii în baza coeficientului K.
Notele contabile se vor genera după apăsarea butonului și vor putea fi vizualizate dacă se apasă butonul .
La apăsarea butonului se va putea vizualiza calculul utilizat pentru descărcarea gestiunii în baza coeficientului K.
Observație:
- Dacă este bifată opțiunea "Folosește formula cu rulaje cumulate pentru gestiunile global valorice" din ecranul Setări diverse, în formula de calcul a coeficientului K se vor prelua soldurile inițiale la 01.01 anul_de_referință. Dacă nu este bifată opțiunea respectivă se vor folosi soldurile inițiale ale lunii pentru care se calculează coeficientul.
- Descărcarea de gestiune nu se va putea realiza dacă soldul inițial al contului 371 este negativ sau ar deveni negativ în urma validării. Această situație apare dacă valoarea vânzărilor este mai mare decât valoarea achizițiilor, caz în care trebuie să verificați intrările/ieșirile și să reglați soldul contului.
Această opțiune generează notele contabile de regularizare a TVA. În cazul în care este posibilă compensarea TVA de plată cu TVA de recuperat, se va genera un mesaj care va cere confirmarea compensării respective.
Observație:
- În cazul în care asocierea facturilor cu plățile/ încasările/ stornările nu s-a realizat corect și există diferențe între jurnalele de TVA și soldul conturilor 4428.TP și/sau 4428.TI, se vor genera note contabile de reglare. Reglarea poate apărea și atunci când există plăți/ încasări/ stornări aferente facturilor cu mai multe cote de TVA.
Notele contabile se vor genera după apăsarea butonului și vor putea fi vizualizate dacă se apasă butonul .
Această opțiune va fi vizibilă doar dacă a fost operată cel puțin o înregistrare în ecranul Cheltuieli/Venituri în avans și are rolul de a genera note contabile pentru transferul lunar pe costuri/ venituri a sumelor înregistrate în avans.
Notele contabile se vor genera după apăsarea butonului și vor putea fi vizualizate dacă se apasă butonul .
Această opțiune generează notele contabile aferente amortizării pentru toate imobilizările gestionate prin intermediul ecranului Imobilizări.
Notele contabile se vor genera după apăsarea butonului și vor putea fi vizualizate dacă se apasă butonul .
Articolele contabile vor fi generate sub forma:
Amort.Imobilizare 16811 = 280x
Amort.Imobilizare 26811 = 281x
Această opțiune generează notele contabile pentru închiderea veniturilor și a cheltuielilor prin contul de profit și pierdere a veniturilor şi cheltuielilor.
Observație:
- În cazul în care s-au utilizat analitice distincte pentru contul 121, pentru fiecare an în parte (ex. 121.anX, 121.anY, etc.) şi se dorește ca la generarea notei contabile pentru închiderea veniturilor şi a cheltuielilor, contul 121.analitic_an_curent să fie cont implicit, trebuie modificat câmpul "Închidere chelt./ven.1" din ecranul Conturi automate.
- În cazul în care se dorește închiderea doar a unora dintre conturile de venituri și/sau cheltuieli printr-un analitic al contului 121, este necesar să se realizeze asocierea acestora cu analiticul respectiv în ecranul Plan de conturi - câmpul "Cont închidere c/v". Acest câmp va fi vizibil în ecranul menționat doar după adăugarea unui analitic al contului 121.
Notele contabile se vor genera după apăsarea butonului și vor putea fi vizualizate dacă se apasă butonul .
Observații:
- Pentru închiderea lunii şi trecerea la luna următoare apăsaţi butonul "Validare închidere lună X".
- Pentru a reveni la o lună anterioară, devalidaţi în ordine inversă operaţiile descrise în acest capitol (de jos în sus).
Această pagină va fi activă doar în ultima lună din trimestru, dacă în ecranul Configurare societăți nu este bifată caseta "Microintreprindere", iar în panoul "D700, impozit și TVA…", din același ecran, nu există adăugată operațiunea "Trecere la impozit pe venit" pentru perioada aleasă la calculul impozitului.
Data de la care începe calcularea impozitului pe profit trebuie să fie 01.01.an_curent pentru societățile care sunt plătitoare de impozit pe profit din cadrul anului precedent sau 01.lună.an_curent pentru societățile care trec la impozit pe profit în timpul anului.
Ecranul conţine două tabele distincte şi coloane dedicate pentru introducerea cheltuielilor nedeductibile respectiv a veniturilor neimpozabile. În ecran vor fi afișate toate conturile de venituri și cheltuielile care au sume închise cu 121 în perioada cuprinsă între data de la care începe calculul impozitului pe profit şi ultima zi a trimestrului curent.
Sfat: Pentru rezultate corecte şi pentru o mai bună gestionare a calculului, este recomandată crearea de conturi analitice. De exemplu, contului 6581 i se poate crea un analitic pentru amenzi şi dobânzi datorate statului şi unul pentru penalităţile contractuale. În acest fel va fi mai simplu să se determine suma nedeductibilă.
Observații:
- În situația când există achiziții cu nedeductibilitate parțială sau integrală, la accesarea acestei pagini, se va genera un mesaj cu ajutorul căruia se poate confirma această nedeductibilitate.
- Elementele asimilate cheltuielilor/veniturilor, care nu se regăsesc în clasa 6/7, se pot adauga manual în tabele cu tasta , fiind poziționat pe ultimul rând.
- Pierderea anterioară reportată și rezerva legală deductibilă se vor introduce în câmpurile aferente fiecăreia.
- Impozitul pe profit contabilizat reprezintă suma deja înregistrată în debitul contului 691.
- Câmpul "Sumă dedusă din impozit" poate fi folosit pentru a diminua impozitul în diverse situații, spre exemplu diminuarea acestuia cu valoarea casei de marcat.
- În cazul în care există sponsorizări făcute în perioada de calcul, programul va calcul suma maximă deductibilă și o va completa automat în câmpul "Ch. cu sponsorizările deductibile". Suma din acest câmp poate fi modificată dacă este nevoie.
- Dacă sunt îndeplinite condițiile pentru aplicarea bonificației, conform OUG153/2020, în caseta dedicată va figura procentul ce se va aplica la impozitul pe profit, după scăderea valorilor din casetele "Sumă dedusă din impozit" și "Ch. cu sponsorizări deductibile". Pentru a vizualiza modul de calcul pentru stabilirea procentului aplicat, apăsați butonul de pe linia casetei "Valoare bonificație".
- Impozitul pe profit de înregistrat reprezintă suma calculată ca diferență între valorile de la "impozit pe profit", "impozit pe profit contabilizat", "sumă dedusă din impozit", "ch. cu sponsorizări deductibile" și "valoare bonificație".
Butoane funcționale:
- închide calculul impozitului generând nota contabilă.
- tipărește registrul de evidenţă fiscală pentru trimestrul în curs.
- afișează nota contabilă generată după validare.
- anulează nota contabilă generată, permitând efectuarea modificărilor. Acest buton va fi inactiv după închiderea de lună.
Această pagină va fi activă doar în ultima lună din trimestru, dacă în ecranul Configurare societăți este bifată caseta "Microintreprindere", iar în panoul "D700, impozit și TVA…", din același ecran, există adăugată operațiunea "Trecere la impozit pe venit" pentru perioada aleasă la calculul impozitului.
Data de la care începe calcularea impozitului pe venit trebuie să fie 01.trimestru.an_curent.
În ecran vor fi afișate toate conturile de venituri care au sume închise cu 121, în perioada cuprinsă între data de la care începe calculul impozitului pe venit şi ultima zi a trimestrului curent.
Observații:
- Procentul impozitului pe venit va fi completat automat în funcție de numărul de salariați.
- În cazul în care există venituri care sunt neimpozitate trebuie completată coloana "Sumă neimpozitată" cu valoarea acestor venituri.
- Câmpul "Sumă deductibilă" permite introducerea unei sume pentru a diminua baza impozabilă a impozitului pe venit.
- Câmpul "Sumă dedusă din impozit" poate fi folosit pentru a diminua impozitul în diverse situații, spre exemplu diminuarea acestuia cu valoarea casei de marcat.
- În cazul în care există sponsorizări, făcute în perioada de calcul, programul va calcul suma maximă deductibilă și o va completa automat în câmpul "Ch. cu sponsorizările deductibile". Suma din acest câmp poate fi modificată dacă este nevoie.
- Dacă sunt îndeplinite condițiile pentru aplicarea bonificației, conform OUG153/2020, în caseta dedicată va figura procentul aplicat la impozitul pe venit datorat pe întregul an fiscal, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul aferent trimestrului IV. Pentru a vizualiza modul de calcul pentru stabilirea procentului aplicat, apăsați butonul de pe linia casetei "Valoare bonificație".
- Impozitul pe venit de înregistrat reprezintă suma calculată ca diferență între valorile de la "impozit pe venit", "sumă dedusă din impozit", "ch. cu sponsorizări deductibile" și "valoare bonificație".
Butoane funcționale:
- închide calculul impozitului generând nota contabilă.
- tipărește raport pentru calculul impozitului aferent trimestrul în curs.
- afișează nota contabilă generată după validare.
- anulează nota contabilă generată, permitând efectuarea modificărilor. Acest buton va fi inactiv după închiderea de lună.
- generează declarația 107.
- generează declarația 177.
Din această pagină se vor genera declarația 100, declarația 710 și ordinele de plată/ foile de vărsământ aferente sumelor din declarație.
După accesarea paginii, se apasă butonul pentru completarea sumelor aferente obligaţiilor datorate de societate.
Marcajul "Preluat" semnifică faptul că obligaţia marcată pentru preluare va fi inclusă în declaraţia 100/ 710.
Observații:
- Dacă există unele obligaţii care trebuie să fie declarate şi a căror sume nu pot fi completate automat de program, trebuie introdusă manual suma datorată pe rândul care conţine obligaţia.
- Pentru luna decembrie impozitul pe profit nu se declară în declarația 100. Suma nu trebuie introdusă manual pentru că nu se va putea depune declarația.
Butoane funcționale:
- încărcă automat formularul PDF aferent declarației 100.
- deschide ecranul pentru tipărirea ordinelor de plată/ foilor de vărsământ. Pentru a se genera corect documentul de plată trebuie selectată o poziție, din ecranul declarației, ce are sume pozitive în coloana „Datorat”.
- încarcă automat formularul PDF aferent declarației 710.
Vezi şi:
Această pagină devine activă numai pentru luna decembrie.
După accesarea acestei pagini, apăsați butonul pentru completarea valorilor din declarație.
Observație:
- Este posibil ca datele preluate de program să nu fie complete sau exacte, acestea fiind preluate din balanță, calculul impozitului pe profit şi din declarațiile 100 existente. Așadar, verificați cu atenție rezultatele si rectificați-le dacă este cazul.
Butoane funcționale:
- încarcă automat formularul PDF oficial aferent declaratiei 101.
- încarcă automat formularul PDF aferent declarației 107.
Această pagină devine activă numai pentru luna decembrie.
După accesarea acestei pagini, apăsați butonul pentru preluarea informaţiilor în pagină în vederea generării declarației 392/ 700.
Observații:
- Pentru a înțelege modul de completare a câmpurilor din ecran trebuie citite informațiile scrise cu roșu.
- Valorile din acest ecran vor fi preluate pentru completarea declarației 392/ 700, verificați cu atenție sumele. La nevoie, acestea pot fi modificate manual, fără a mai apăsa ulterior butonul "Actualizare date".
- Formularul 094 nu mai există din 2023, deoarece a fost cuprins în declaratia 700. Astfel, declarația 700 va putea fi generată din acest ecran, dar și din ecranul Configurare societati - "D700 impozit si TVA".
Butoane funcționale:
- încarcă automat formularul PDF aferent declaratiei 392.
- încarcă automat formularul PDF aferent declaratiei 700.
Această pagină va fi activă doar dacă în ecranul Configurare societăți a fost bifată caseta "Cu operații în valută".
După accesarea paginii, trebuie apăsat butonul pentru preluarea conturilor care au solduri în valută la sfârșitul lunii și trebuie reevaluare.
Pagina permite calculul şi listarea situaţiei cu diferenţele de curs a creanţelor şi/sau obligaţiilor faţă de terţi și a soldurilor conturilor care se reevaluează conform legislației în vigoare, înregistrate în valută, ca diferenţă între cursul din ultima zi a lunii şi cel utilizat la înregistrarea acestora/cursul folosit la reevaluarea anterioară.
Pagina este împărțită în două tabele. În primul tabel vor fi încărcate conturile pentru care se vor calcula diferențele de curs, iar în cel de-al doilea tabel vor fi preluate monedele utilizate la operare înregistrărilor și cursul valutar în funcție de care se vor calcula diferențele de curs.
Înregistrarea diferențelor de curs se va efectua numai pentru conturile care au bifă în coloana "Preluat".
Observații:
- Pentru calculul corect al diferențelor de curs este necesar ca facturile sa fie asociate corect cu plăţile/încasările şi să se păstreze cronologia operaţiilor (nu trebuie să existe plăți/încasări pentru facturile din sold în lunile următoare).
- De asemenea, nu trebuie să existe introduse manual note contabile pentru diferențele de curs. Dacă se introduc manual note calculul nu se va mai putea genera automat.
- În situația în care pentru același cont există operații cu mai multe monede calculul diferențelor nu se va putea genera automat. Este necesar să se folosească cont contabil separat pentru fiecare monedă în parte.
- Facturile reevaluate nu mai pot fi devalidate.
- Dacă există conexiune la internet, cursul valutar va fi preluat automat. Dacă acesta nu a fost încărcat, accesați ecranul "Administrare">"Intretinere BD" -"General" și alegeți una dintre cele două opțiuni existente pentru preluarea cursului valutar: bnr.ro sau infovalutar.ro.
Butoane funcționale:
- înregistrează calculul diferențelor de curs, generând nota contabilă care poate fi vizualizată folosind butonul .
- generează situația diferențelor de curs.
- anulează nota contabilă generată, permitând efectuarea modificărilor.