Setari diverse
Ecran ce permite realizarea unor setări suplimentare ce pot influența modul de operare, de calcul și de afișare a meniului.
Aveți posibilitatea să alegeți din cele două opțiuni disponibile, respectiv lunar și trimestrial. Bifarea opțiunii "Trimestrial" va duce la posibilitatea închiderii conturilor de venituri și cheltuieli, din ecranul "Inchidere luna", doar la trimestru.
Pentru scadenţare, puteţi seta ca la calculul zilelor de scadenţă, programul să nu ţină seama de zilele nelucrătoare, iar la afişarea zilelor de depăşire a scadenţei acestea să fie eliminate din calcul.
Implicit programul calculează scadenţele ţinând seama de zilele calendaristice.
Permite includerea denumirii furnizorului/clientului și/sau a denumirii articolului/serviciului din intrări/ieșirii în articolele contabile generate.
După cum ştiţi, în cazul diferenţelor de preţ, pentru mărfuri, la comerţul cu amănuntul se utilizează următoarea formulă de calcul:
SiC 378 + RcumC 378
K = --------------------------------
(SiD 371 + RcumD 371)-(SiC 4428+RcumC 4428)
unde:
✓ SiC= Solduri iniţiale creditoare;
✓ SiD= Solduri iniţiale debitoare;
✓ RcumD= Rulaje cumulate în perioadă, debitoare;
✓ RcumC= Rulaje cumulate în perioadă, creditoare.
- Bifarea casetei de validare "Foloseşte formula cu rulaje cumulate" va duce la utilizarea de către program a formulei de mai sus, utilizând ca valori:
✓ SiD, SiC - Soldurile la 01/01 a anului de referinţă;
✓RcumD, RcumC - Rulajele cumulate a conturilor, de la 01/01 la finele lunii de referinţă, aplicând astfel principiile stabilite pentru calculul diferenţelor de preţ stabilite prin OMFP 1752/2005.
Exemplu: Pentru calculul coeficientului de repartizare a diferenţelor de preţ aferente lunii septembrie anul N, programul va calcula acest coeficient utilizând formula anterioară, unde:
✓ SiD, SiC - sunt datele la 01/01/N;
✓RcumD, RcumC - sunt date cumulate pentru perioada 01/01/N- 30/09/N.
- Nebifarea casetei de validare "Foloseşte formula cu rulaje cumulate" va duce la utilizarea de către program a formulei de mai sus, utilizând ca valori:
✓SiD, SiC - Soldurile la 01 a lunii de referinţă;
✓RcumD, RcumC - Rulajele lunare a conturilor, de la 01, la finele lunii de referinţă.
După cum se observă, în această situaţie programul nu va utiliza valorile cumulate a conturilor ci va utiliza numai valori lunare.
Exemplu: Pentru calculul coeficientului de repartizare a diferenţelor de preţ aferente lunii septembrie anul N, programul va calcula acest coeficient utilizând formula anterioară, unde:
✓SiD, SiC - sunt datele la 01/09/N;
✓RcumD, RcumC - sunt date cumulate pentru perioada 01/09/N- 30/09/N.
Se utilizează doar dacă la societatea respectivă doriţi ca în meniul programului să nu regăsiți funcţiunile specifice părţii de stocuri.
Poate fi folosit în cazul în care, din program se fac exporturi de documente cu scopul de a fi preluate ulterior în altă locație. Indicele de filială este reprezentat de un caracter ce se adaugă automat în codurile de furnizori,clienţi, articole şi/sau gestiuni, lucru ce previne duplicarea sau suprapunerea acestora, după transfer.
Acesta poate avea un caracter. Ca o sugestie, puteţi seta acest indice de forma A, B, ș.a.
Sfat: Setați un indice de filială dacă utilizaţi Saga pentru introducerea datelor în locaţii teritoriale distincte şi doriţi exportul datelor de la punctele de lucru/filiale şi importul acestora la sediul central al societăţii.
Se folosește în cazul în care există puncte de lucru cu mai mult de 5 salariati ce au CIF propriu, pentru declararea impozitului defalcat în D112. La bifarea acestei opțiuni în meniul "Fisiere" va apărea opțiunea "Filiale" unde poate fi completat codul fiscal și adresa pentru fiecare din acestea. De asemenea, fiecarui salariat i se va aloca filiala din care face parte.
Setare recomandată pentru cei ce folosesc case de marcat conectate la PC pentru a asigura identitatea calculelor efectuate din program cu cele din casa de marcat la calculul sumelor din bonul fiscal.
Va lista în fiecare raport, alături de numărul de pagină, data la care s-a tipărit raportul, documentul solicitat.
Informaţii valabile pentru modulul de stocuri:
Înregistrează cu data la care a avut loc operaţia - bifaţi această opţiune - recomandat - în cazul în care doriţi ca generarea articolelor contabile de destocare a gestiunii să fie generate cu data la care a avut loc destocarea, facilitând astfel compararea datelor contabile din fişa contului cu datele scriptice din evidenţa gestionară (înscrise în fişa de magazie). În cazul în care nu se bifează această opţiune, programul va înregistra automat articolele contabile de destocare, în ultima zi a lunii de închidere.
Înregistrează şi transferurile între gestiuni - opţiunea se bifează dacă doriţi înregistrarea articolelor contabile de tip 3xx=3xx generate de transfer între gestiuni, transferuri operate prin ecranul "Transferuri". Opțiunea este utilă atunci când se dorește ca situația stocurilor să cuprindă aceleași valori cu fișa de cont, pentru un control suplimentar.
Nu permit validarea când stocul devine negativ - validarea ieşirilor va fi complet interzisă dacă prin aceasta stocul va ajunge la o valoare negativă. Pentru a permite validarea este nevoie de introducerea unei intrări sau de corecţia cantităţii ieşite.
Afişează numai articolele cu rulaj pe gestiunea selectată - permite ca în lista articolelor, la operarea lor, să fie afişate doar acele articole ce au rulaj pe gestiunea aleasă în prealabil de către utilizator.
Preiau ultimul preţ la care s-a vandut clientului curent în "Iesiri" - vă ajută la operarea datelor, programul preluând, pentru produsul operat, preţul folosit anterior.
Urmărire pe loturi/garantii - se bifează în cazul în care există articole care trebuie urmarite pe loturi sau la care se dorește urmărirea termenului de valabilitate. Din ecranul "Articole" se va bifa coloana "Cu loturi", pentru articolele la care se dorește urmărirea pe loturi. În cazul în care veți introduce o intrare pe aceste articole va apărea un ecran din care se poate selecta/adăuga lotul. La nivelul acestuia, opțional, se poate completa și data la care expiră articolele din lot, în coloana "Valabilitate". Ieșirea articolelor urmărite pe loturi se poare realiza numai prin descărcare manuală. Situațiile care pot fi filtrate pe loturi sunt "Situatia stocurilor", "Fise articole", "Situatia consumurilor, "Situatia aprovizionarilor" și "Situatia vanzarilor".
Sistem de producție pentru ciclu de executie mai lung de o luna - este util în cazul în care producția se desfășoara pe mai multe luni, consumurile fiind înregistrate la date diferite. Producția neterminată se va înregistra la închiderea de lună.
Sistem de producție variabilă - se folosește atunci când nu este cunoscută cantitatea produsă (în agricultura pentru culturi sau efective de animale).