Ecranul permite adăugarea, modificarea sau ştergerea articolelor contabile, inclusiv a acelora create la validarea documentelor introduse sau generate prin ecranele specializate.
Semnificația coloanelor și modul de operare
- Data - se adaugă automat data curentă, dar poate fi modificată.
- Nr.doc - se completează numărul documentului.
- Cont debit şi cont credit - se completează manual sau se selectează din lista derulantă.
- Suma - se completează suma (lei).
- Valută, curs, suma-valută - aceste coloane pot fi vizualizate doar dacă anterior a fost bifată opțiunea "Cu operații in valuta" din ecranul Configurare societați".
- Explicaţie - în funcție de conturile alese, se va completa automat o explicație, care poate fi modificată.
- Tipul - acesta se poate alege în funcţie de valorile prezentate în lista derulantă.
Programul permite introducerea articolelor contabile simple sau compuse:
Articol contabil simplu
Se adaugă o linie nouă, conform informațiilor prezentate în secțiunea Consideratii generale, și se completează minimum câmpurile obligatorii.
Articol contabil compus
Pentru adăugarea manuală a unui articol contabil compus, se procedează astfel:
- se adaugă o linie nouă;
- în coloanele “cont debit” sau “cont credit” se completează/selectează contul care va intra în corespondenţă cu celelalte conturi, iar la contul corespondent se completează semnul "%";
- se introduce suma, explicaţia, se alege tipul articolului contabil;
- se apasă simultan tastele < CTRL+ENTER >. Apăsarea acestei combinaţii de taste va adăuga o linie nouă care va permite completarea sub semnul "%" a conturilor corespondente şi a celorlalte date. Pentru fiecare linie nouă care trebuie adăugată articolului contabil compus, se apasă < CTRL+ENTER >.
Sfat: Introduceți în dreptul primei linii a articolului contabil compus valoarea zero și completați suma pentru conturile aflate sub semnul "%". Ulterior, repoziționați-vă pe prima linie și apăsați butonul "Egalizare" pentru însumarea valorilor aferente conturilor corespondente.
Butoane funcționale
Butoanele cu funcții comune cu a altor ecrane, au fost prezentate în secțiunea Consideratii generale. Butoanele regăsite doar în acest ecran sau cu funcții specifice, vor fi prezentate în continuare:
- buton util în cazul adaugării articolelor contabile compuse. În dreptul primei linii a articolului contabil compus se poate completa valoarea zero și se introduce doar suma pentru conturile aflate sub semnul "%". Ulterior, la repoziționarea pe prima linie și apăsarea butonului "Egalizare", se vor însuma valorile aferente conturilor corespondente.
Observații:
- Modificarea sau ştergerea articolelor contabile din acest ecran duce la modificarea situatiilor contabile.
- Nu se pot crea articole contabile compuse cu conturi care sunt definite ca fiind conturi de casă, bancă sau deconturi.
- Pentru introducerea de operaţii cu conturi extrabilanţiere (din clasele 8 şi 9), trebuie create în prealabil conturi "fictive" care să fie utilizate în corespondenţă cu acestea (ex. 899, 998).
Exemplu: Pentru a introduce o operaţie de evidenţiere a unor bunuri luate cu chirie în contul 8031, este recomandat ca iniţial să fie creat un cont "fictiv", de exemplu 899 "Cont intermediar pentru operaţii cu conturi extrabilanţiere". În acest fel se va putea contabiliza primirea bunurilor închiriate prin articolul contabil 8031=899.