Declaratia intrastat

Declaraţia statistică Intrastat este completată de toţi operatorii economici ale căror importuri și/sau exporturi intra-UE de bunuri depăşesc pragurile valorice stabilite pentru anul de referinţă.

Din acest ecran va putea fi generată declarația de introducere și cea de expediere, pe baza datelor operate prin ecranele Intrari-valuta/ Iesiri-valuta. Vor fi preluate operațiunile cu terți din UE, ce conțin articole pentru care s-a completat codul NC în ecranul Articole. Unele date, necesare în declarație, nu se regăsesc în înregistrările din program și vor trebui completate manual în câmpurile aferente, iar altele vor putea fi completate conform valorilor prestabilite în pagina "Configurare".

Declarația în format XML generată din acest ecran va putea fi încărcată și validată în aplicația Intrastat.

Acest ecran conține trei pagini:

  • Declaratie de introducere - vor fi preluate înregistrările operate prin ecranul Intrari - valuta;
  • Declaratie de expediere - vor fi preluate înregistrările operate prin ecranul Iesiri - valuta;
  • Configurare - permite configurarea unor valori prestabilite ce vor fi preluate ulterior în declarație.

Declarație de introducere/ Declarație de expediere
Configurare

Observații:


  • În declarație va fi preluat primul document prin care se recepționează marfa. Dacă marfa a fost recepționată prin aviz, din factura va fi scăzut avizul asociat, astfel că datele nu vor fi dublate.
  • Bunurile returnate se vor prelua în declarație cu valoarea pozitivă, iar câmpul "Natura tranz. A" va fi completat implicit cu valoarea "2- Returnări și înlocuiri de bunuri în mod gratuit după înregistrarea tranzacției inițiale".
  • Valorile afișate, în partea de sus a ecranului, pentru importurile/exporturile de bunuri intra-UE, sunt estimative. Valoarea avizelor nu va fi preluată în acest calcul, urmând a se actualiza în luna în care va fi înregistrată factura.