Configurare apartamente
Ecran ce permite configurarea scărilor și apartamentelor administrate, contoarelor existente, tipurilor de cheltuieli de repartizat, prețurilor, etc. Acesta este structurat în trei pagini, prezentate detaliat mai jos.
Modul de operare:
- Accesați pagina "Configurari" pentru a completa data preluării (luna în care publicați prima listă), restul informațiilor putând fi completate ulterior.
- Reveniți în pagina "Scari-contoare" și completați datele scării administrate împreună cu tipul contoarelor din scara blocului.
- Accesați pagina "Apartamente- contoare", alegeți scara pentru care urmează să configurați apartamentele și introduceți datele acestora împreună cu tipul contoarelor de la nivelul fiecărui apartament, dacă există.
- Ecranul Lista intretinere vă va permite să preluați indexurile și să repartizați cheltuielile în vederea generării listei de întreținere.
Operaţiunile de adăugare, modificare şi ştergere sunt cele prezentate în capitolul Consideratii generale.
Această pagină este structurată în trei tabele de operare. În primul tabel se vor configura scările de bloc administrate, în al doilea tabel se vor înscrie tipurile de contoare utilizate, iar cel de-al treilea tabel este destinat locației contoarelor.
➢ Semnificația coloanelor și modul de operare în tabelul aferent scărilor de bloc administrate:
- Scara - numărul scării.
- Bloc - numărul blocului din care face parte scara.
- Adresa - adresa blocului.
- Apartamente - numărul de apartamente de pe scară. Acest câmp va fi completat automat în funcție de datele operate în pagina "Apartamente contoare".
- Apa rece, apa caldă, căldura, gaze, energia electrică - aceste câmpuri vor fi completate automat cu numărul contoarelor operate în tabelul din partea de jos a paginii destinat configurării tipurilor de contoare din bloc.
➢Semnificația coloanelor și modul de operare în tabelul aferent tipurilor de contoare utilizate:
- Tip contor bloc - se alege din lista derulantă tipul de contor.
- Locație contor - se alege din lista de selecție, cu inregistrarile din al treilea tabel.
- Valoare inițială - indexul inițial al contorului (cel de la data introducerii în program).
- Serie - seria contorului care trebuie sa fie unică.
- Data introducere - data la care este introdus contorul în program (a nu se confunda cu data instalării care poate fi diferită).
- Data debranșare - data la care se va debranșa contorul. Se operează în momentul în care contorul este debranșat.
➢În al treilea tabel se introduc locațiile contoarelor. Acestea sunt predefinite putând fi completate sau editate.
Din lista derulantă, poziționată în partea de sus a paginii, se va alege scara dorită în vederea configurării apartamentelor și contoarelor aferente.
➢ Semnificația coloanelor și modul de operare în tabelul aferent apartamentelor din scara selectată:
- Apartament - numărul apartamentului.
- Proprietar - numele proprietarului. Acesta poate fi selectat din listă dacă este creat, altfel, după introducerea numelui şi apăsarea tastei <ENTER> sau <Tab>, va apărea mesajul "Acest client nu este introdus. Il adăugăm?"; apăsați "Da" şi se va deschide ecranul "Clienți", cu adăugarea clientului declanşată, permițând introducerea datelor dorite pentru acesta.
- Camere - numărul de camere din apartament.
- Număr persoane - numărul de persoane din apartament.
- Suprafața radiantă - suprafața radiantă la nivelul apartamentului.
- Suprafața utilă - suprafața utilă a apartamentului.
- Cota indiviză - cota indiviză va fi calculată automat după salvarea datelor, în funcție de suprafața utilă. Dacă doriți să calculați manual cota indiviză este necesar să bifați opțiunea corespunzătoare din pagina "Configurări".
- Apa rece, apa caldă, căldura, gaze, energia electrică - aceste câmpuri vor fi completate automat cu numărul contoarelor operate în tabelul din partea de jos a paginii, destinat configurării contoarelor din apartament.
- Restanțe - restanțele existente la preluare.
- Penalizări - penalizările existente la preluare.
- Fond rulment - sold fond rulment existent la preluare.
- Fond rulment restante - restante fond rulment existente la preluare.
- Fond reparații - sold fond reparatii existent la preluare.
- Fond reparații restante - restanțe fond reparații existente la preluare.
- Alte fonduri - alte fonduri existente la preluare.
- Alte fonduri restante - alte fonduri restante existente la preluare.
- Suspendat - apartamentele pentru care s-a bifat această opțiune nu vor fi incluse pentru repartizarea cheltuielilor/ fondurilor/ subvențiilor în pagina "Repartizări".
- Scadență restanțe - data scadentă a restanțelor.
➢ Semnificația coloanelor și modul de operare în tabelul aferent contoarelor din apartamentul selectat:
- Tip contor bloc - se alege din lista derulantă tipul de contor.
- Locație contor - se alege din lista de selecție, cu inregistrarile din al treilea tabel.
- Valoare inițială - indexul inițial al contorului (cel de la data introducerii în program).
- Serie - seria contorului. Seriile de contoare pot fi fictive, trebuie doar sa fie unice la nivel de contor (în funcție de serie se diferențiază fiecare contor în program).
- Data introducere - data la care este introdus contorul în program (a nu se confunda cu data instalării care poate fi diferită).
- Data debranșare - data la care se va debranșa contorul. Se operează în momentul în care contorul este debranșat.
➢ În al treilea tabel se introduc locațiile contoarelor din apartamente. Acestea sunt predefinite putând fi completate sau editate. Aceste locații vă ajută la colectarea indexilor (prin tipărirea fluturașilor de citire a indexilor, cu ajutorul butonului "Liste colectare index" din ecranul "Liste intretinere"- "Index").
Butone funcționale
Butoanele cu funcții comune cu a altor ecrane, au fost prezentate în secțiunea Consideratii generale. Butoanele regăsite doar în acest ecran sau cu funcții specifice, vor fi prezentate în continuare:
- apăsarea acestui buton va schimba tabelul din partea inferioară a paginii și va permite adăugarea cheltuielilor ce nu se vor repartiza automat pe numărul de persoane, pe cota indiviză sau pe suprafața radiantă în ecranul de repartizări. Cheltuielile ce pot fi adăugate în acest ecran sunt cele predefinite în pagina "Configurări". Pentru a reveni la tabelul aferent contoarelor, apăsați încă o dată acest buton.
- apăsarea acestui buton va schimba tabelul din partea inferioară a paginii și va permite introducerea restanțelor aferente listelor anterioare publicate. În funcție de data scadenței se vor calcula penalizări. Această opțiune se folosește numai dacă restanțele se calculează pentru fiecare listă și nu la totalul neachitat din ultima listă.
- tipărește o listă a apartamentelor, ce trebuie completată de proprietari, care vă ajuta la preluarea contoarelor.
Cheltuieli/Fonduri/Subvenții repartizate - în acest tabel regăsiți lista predefinită a cheltuielilor, fondurilor și subvențiilor repartizate. Această listă nu poate fi editată, puteți doar să adăugați tipuri noi.
Prețuri - acest tabel se va popula cu tipul contoarelor operate în paginile "Scari-contoare" și "Apartamente-contoare", pentru acestea va trebui să completați unitatea de masură și prețul.
Informații tabel cote întreținere - în rubricile "Orar" și "Informații suplimentare" se pot introduce texte care vor apărea pe tabelul cu cote de intreținere tipărit.
Penalizări - implicit este activată opțiunea de calcul a penalizărilor și este definit procentul aplicat pe zi de întârziere a plăților, putând fi modificat. În cazul în care nu doriți calculul penalizărilor, debifați această opțiune.
Repartizarea manuală a agentului termic folosit pentru încălzirea apei - completați prețul apei calde cu cel al apei reci. Ulterior, bifarea acestei opțiuni va permite să repartizați manual cheltuielile pentru încălzirea apei calde în ecranul "Liste intretinere"- "Repartizari".
Data preluării - este data la care se începe folosirea programului (luna în care publicați prima listă). Această data va fi preluată automat în câmpul "Data introducere" în tabele de configurare a contoarelor.
Numărul de zile după care se publică lista (calculat de la începutul lunii următoare în care s-a generat lista) - se va completa numărul de zile pentru a calcula data afișării listei de plată a cotelor lunare de cheltuieli.
Număr zile de scadență a documentului de plată - se va completa numărul de zile pentru calculul datei scadente plăților, aceasta fiind dată de ziua emiterii plus numărul de zile de scadență.
Calculez manual cota indiviză - câmpul "Cota indiviză" din pagina "Apartamente-contoare" va fi calculat automat, în funcție de suprafața utilă. Dacă doriți să calculați manual cota indiviză este necesar să bifați această opțiune.
Rotunjire totaluri din liste - bifarea acestei opțiuni va calcula totalurile de plată din lista de întreținere fară zecimale.
Listele conțin numele proprietarilor - implicit această opțiune este activă și permite afișarea numelor proprietarilor pe listele generate. Pentru a figura doar numărul apartamentului în liste, debifați această opțiune.
Penalizările pot depăși debitul din lună - bifarea acestei opțiuni va permite calcularea penalizărilor chiar au depășit totalul debitului din lună.