Registrul de evidenta al salariatilor
Accesibil cu ajutorul butonului din ecranul Salariati.
Registrul de evidenţă a salariaţilor, instituit conform HG 500/2011 este un document în format electronic obligatoriu pentru toți angajatorii.
Acesta cuprinde datele de identificare a angajatorului, ale angajaților, precum și datele din contractele de muncă ale acestora, fiind necesar a fi transmise toate modificările ce intervin.
Ecranul este structurat în două pagini: "Registrul de evidenta al salariatilor", respectiv "Istoric salariat". Acestea sunt prezentate detaliat mai jos.
Modul de operare
- Completați informațiile despre angajator, în pagina "Registrul de evidenta al salariatilor".
- Informațiile despre angajați sunt completate automat pe baza datelor existente în ecranul "Salariați". În cazul în care unele informaţii nu sunt corecte sau lipsesc, pot fi completate sau modificate. Semnificația coloanelor și modul de completare sunt prezentate mai jos.
- Completați data consemnării pentru modificările survenite.
- Generarea fişierului de raportat se va face apăsând butonul . Programul va genera un fişier de tip XML cu numele <denumire societate>_<cod fiscal>-zz-ll-aaaa.xml, unde zz-ll-aaaa - este data în care s-a generat registrul. Fișierul astfel rezultat, pentru a putea fi încărcat pe site-ul inspecției muncii, trebuie validat întotdeauna cu aplicația curentă a programului REVISAL disponibilă pe site-ul Inspecției muncii. În urma validării va rezulta un fișier cu extensia RVS ce se va încărca online. Citiți cu atenție mesajele generate de aplicația REVISAL și dacă sunt erori efectuați corecțiile necesare în SAGA, regenerați fișierul XML și reverificați-l cu REVISAL.
- Modificările survenite vor fi preluate și în pagina "Istoric salariat".
Registrul de evidenta al salariatilor
Semnificația coloanelor și modul de completare
- Data consemnării - data la care a survenit modificarea contractului sau data introducerii în registru.
- Nume, prenume, cnp și localitate - sunt informațiile preluate din ecranul "Salariați".
- Țară domiciliu și naționalitate - vor fi completate implicit cu "România", din lista derulantă pot fi selectate alte țări.
- Tip act de identitate - completat implicit cu "Carte de identitate", din lista derulantă alte tipuri.
- Contract număr/ contract data - data și numărul contractului vor fi preluate din ecranul "Salariați".
- Contract tip - listă de selecţie a tipului de contract de munca. Implicit veți regăsi completat "Contract individual de muncă".
- Tip durata - implicit va fi completat "nedeterminată". Din lista derulantă puteți selecta, la nevoie, durata "determinată".
- Tip normă - va fi completată implicit în funcție de datele completate în ecranul "Salariați". Norma poate fi întreagă, cu timp parțial sau normă OUG 132/2020. Pentru aceasta din urmă, regăsiți mai multe detalii pe blog.
- COR - listă de selecţie a codului COR.
- Contract data început - va fi preluată din ecranul "Salariați".
- Contract data sfârșit - se complează în cazul contractelor pe perioadă determinată.
- Salariu - va fi preluat din ecranul "Salariați".
- Interval timp muncă - va fi completat implicit în funcție de datele completate în ecranul "Salariați". Din lista derulantă puteți selecta o altă variantă.
- Durată timp muncă - va fi completat implicit în funcție de datele completate în ecranul "Salariați" și nu poate fi modificată.
- Norma - va fi completat implicit în funcție de datele completate în ecranul "Salariați". Din lista derulantă puteți selecta o altă variantă.
- Repartizare timp muncă - completat implicit cu "număr de ore/zi". Din lista derulantă puteți selecta o altă variantă.
- Stare curentă - listă de selecţie pentru stare contractului. Implicit completat "Activ".
- Temei legal incetare/reactivare/suspendare - listă de selecţie a articolului din Codul Muncii, în funcție de "starea curentă" aleasă.
- Dată încetare - se va completa automat cu data următoare ultimei zile de lucru, completată în ecranul "Salariați".
Cele prezentate mai sus, sunt coloanele folosite uzual. Pentru a afișa toate coloanele, apăsați butonul , situat deasupra tabelului, în partea dreaptă. Astfel, veți regăsi și coloanele:
- CNP vechi - se completează când CNP
- Mențiuni - pot fi completate mențiuni suplimentare despre salariat.
- Tip autorizație, data inc. autorizație și data sf. autorizație - se completează pentru cetațenii străini din afara UE.
- Contract nr. vechi - se completează cu numărul de contract vechi, în cazul în care acesta s
- Contract data vechi - se completează cu data contractului vechi, în cazul în care acesta s
- Detalii contract - se înscriu mențiuni suplimentare.
- Excepție încetare - se lege din lista derulantă.
- Data reactivare - în cazul în care ați selectat "Reactivat" pentru starea curentă
- Data început suspendare și data sfârșit suspendare - se vor completa în cazul suspendării.
- CUI firmă detașare, denumire firmă detașare, țară detașare - se completează în cazul detașării.
Butoane funcționale
Butoanele cu funcții comune cu a altor ecrane au fost prezentate în secțiunea Consideratii generale. Butoanele regăsite doar în acest ecran sau cu funcții specifice, vor fi prezentate în continuare:
- generează, în format PDF editabil, decizia de nominalizare a persoanei care va completa și transmite datele în registru.
- Generarea fişierului de raportat, de tip XML cu numele <denumire societate>_<cod fiscal>-zz-ll-aaaa.xml, unde zz-ll-aaaa - este data în care s-a generat registrul. Fișierul astfel rezultat, pentru a putea fi încărcat pe site-ul inspecției muncii, trebuie validat întotdeauna cu aplicația curentă a programului REVISAL disponibilă pe site-ul Inspecției muncii. În urma validării va rezulta un fișier cu extensia RVS ce se va încărca online. Citiți cu atenție mesajele generate de aplicația REVISAL și dacă sunt erori efectuați corecțiile necesare în SAGA, regenerați fișierul XML și reverificați-l cu REVISAL.
- generează documentul care prezintă evoluția contractului de muncă, respectiv sunt detaliate evenimentele care au survenit asupra contractului individual de munca al angajatului selectat, pe intervale de vechime.
- generează contractul individual de muncă, pentru salariatul selectat, în format PDF editabil.
Istoric salariat
Această pagină își va schimba denumirea în funcție de salariatul selectat în pagina "Registru de evidenta al salariatilor", indicând și numele acestuia. Astfel, după selectarea salariatului dorit, această pagină va afișa evenimentele survenite în istoricul salariatului.
Din acest ecran veți putea adăuga/ modifica/ șterge evenimente. Operaţiunile de adăugare, modificare şi ştergere sunt cele prezentate în capitolul Consideratii generale.
Butoane funcționale
Butoanele cu funcții comune cu a altor ecrane au fost prezentate în secțiunea Consideratii generale. Butoanele regăsite doar în acest ecran sau cu funcții specifice, vor fi prezentate în continuare:
- generează adeverința de vechime cu datele afișate în tabel. Adăugați/ modificați/ ștergeți evenimente înainte de generarea adeverinței.
- butonul va fi activ dacă a fost adăugată cel puțin o poziție în istoricul salariatului. Accesarea butonului, după poziționarea pe înregistrarea dorită, va duce la generarea actului adițional ce cuprinde modificarea survenită. Dacă vă poziționați pe înregistrarea ce evidențiază încetarea contractului de muncă, accesarea acestui buton va genera decizia de încetare.
- generează cererea de demisie.
Observații:
- Numerele contractelor trebuie sa fie unice. Este imposibil să aveți același număr de contract pentru la mai mulți salariați sau chiar la același salariat dacă are contracte multiple. Dacă aveți numere duplicate, vi se va genera eroare la validarea registrului.
- Registrul se va retransmite de fiecare dată când există modificări de salariu, funcție, sporuri permanente, detașări, suspendări, reactivări de contract, etc.
- Dacă un salariat este reangajat sau are mai multe contracte de muncă, acesta trebuie readăugat în listă.
- Pentru salariaţii încetați, primele trei coloane vor figura în listă pe fundal gri.
Vezi si:
Alte informații utile gasiți accesând următoarele linkuri: