Lista intretinere
Ecran destinat introducerii indexurilor și a cheltuielilor ce se repartizeză, în baza cărora se vor putea genera listele de întreținere. Acest ecran este structurat în patru pagini, prezentate detaliat mai jos.
Modul de operare:
- Asigurați-vă că ați configurat apartamentele și contoarele, conform instrucțiunilor din ecranul Configurare apartamente.
- În pagina "Indexuri" completați valoarea aferentă indexului curent sau consumul aferent contoarelor din scara blocului și din apartamente, dacă există.
- În pagina "Repartizări" efectuați repartizarea cheltuielilor/ fondurilor/ subvențiilor.
- Din pagina "Lista de întreținere/Efectuare plăți" generați lista de plată a cotelor de contribuții la cheltuielile asociației de proprietari și efectuați încasările pentru luna anterioară.
Operaţiunile de adăugare, modificare şi ştergere sunt cele prezentate în capitolul Consideratii generale.
Observație:
- Lista de întreținere va putea fi generată doar dacă ați completat prețul aferent unei unitați de consum, pentru fiecare contor utilizat și dacă ați distribuit integral diferențele nerepartizate, în pagina "Repartizări".
Din partea de sus a ecranului se va alege scara (configurată în prealabil) pentru care doriți înregistrarea indexurilor.
Pagina este structurată în două tabele de operare. În primul tabel vor figura contoarele configurate la nivel de scara, iar în al doilea tabel vor figura contoarele configurate pentru apartamentele din scara aleasă, urmând a fi completate pentru acestea indexurile curente aferente.
În ambele tabele, informațiile înscrise în câmpurile cu fundal verde nu pot fi modificate, aceste informații sunt preluate din ecranele de configurare sau sunt calculate automat.
➢Semnificația coloanelor și modul de operare în cele două tabele:
- Index curent - se va completa valoarea indexului curent așa cum a fost preluat din listele de colectare sau din facturile primite de la furnizori. Acest câmp va fi calculat și completat automat dacă completați valoarea aferentă consumului în câmpul dedicat.
- Aproximare - se bifează în cazul în care nu se cunoaște indexul curent, pentru a se prelua consumul lunii precedente.
- Consum - se va completa cu valoarea consumului. Acest câmp va fi completat implicit cu o valoare negativă aferentă consumului efectuat până în prezent (valoarea inițială completată pentru contorul respectiv în pagina "Scari-contoare"/ "Apartamente- contoare" la care se va adauga consumul din fiecare luna închisă, dacă există). Dacă ați completat valoarea indexului curent acest câmp se va calcula automat ca diferență între valoare indexului curent și consumul realizat până în prezent.
Observație:
- Dacă consumul unui tip de contor de pe scară (înregistrat în tabelul de sus) depășește totalul consumului din apartamente (înregistrările din tabelul de jos), pentru același tip de contor, diferența va fi evidențiată în pagina "Repartizări" pentru a putea distribui pierderile paușal.
Butoane funcționale:
- aceste butoane poziționate în partea de sus a ecranului permit tipărirea situațiilor privind consumul apa caldă, apa rece, agent termic și gaze.
- acest buton permite generarea în fișier de tip Excel a informațiilor cuprinse în tabel.
- poziționat în partea de sus a tabelului aferent contoarelor de la nivelul apartamentelor, va permite importul din fișiere XLS a situației indexurilor curente. Pentru obținerea șablonului folosiți butonul și exportați minimum coloanele "Index curent" și "Serie", deoarece importul se va putea realiza doar dacă fișierul conține aceste informații.
- deschide panoul "Repartizare procentuală a consumurilor" cu ajutorul căruia se va putea alege ca un tip de cheltuială, din cele predefinite în pagina "Configurări", să fie calculată ca procent din consumul înregistrat pentru apa caldă/ apa rece/ căldură/ gaze la prețul înscris în acest panou. Poziția aferentă acestei cheltuieli va fi înregistrată automat în pagina "Repartizări" de unde veți putea alege modul de repartizare.
- va repune contoarele și indexurile conform configurării.
- folosiți această opțiune pentru a actualiza prețurile pentru apa rece, apa caldă, căldură, gaze, energie electrică pentru luna curentă. Dacă lunile anterioare nu sunt validate, se va modifica prețul și pentru acestea. Folosirea acestei opțiuni va actualiza și prețurile setate în pagina "Configurare". Pentru a actualiza prețurile pentru toate scările bifați opțiunea aferentă. Pentru a seta prețurile definite, folosiți butonul "Repartizează". Pentru a reveni la formatul inițial al paginii, folosiți butonul "Anulează".
- tipărește lista contoarelor pe apartamente în scopul colectării indexilor pentru luna curentă.
- închide luna selectată pentru a trece la luna următoare. Dacă acest buton nu este activ, ați selectat o lună deja închisă sau o lună următoare celei ce urma a fi închisă. Validarea închiderii de lună se va efectua în ordine cronologică.
- acest buton va fi activ doar în cazul selectării lunii ce urmează a fi închisă, permițând devalidarea lunii anterioare. În acest caz, butonul devalidare închidere luna octombrie va fi activ dacă selectați luna noiembrie. Devalidarea lunilor închise va putea fi efectuată doar în ordine invers cronologică.
Din partea de sus a ecranului se va alege scara (configurată în prealabil) pentru care se dorește repartizarea cheltuielilor.
Pagina este structurată în două tabele de operare. În primul tabel se introduc cheltuielile/ fondurile/ subventiile care trebuie repartizate, iar în al doilea tabel se introduc automat sau explicit apartamentele pentru care se realizează repartizarea. Adăugarea explicită se realizează numai în cazul repartizărilor manuale.
Sumele înscrise în rubrica "Sume de repartizat", în partea dreaptă a paginii, arată diferența dintre consumurile la nivelul scării și cele de la nivelul apartamentelor, preluate din pagina "Indexuri". Aceste sume trebuie adăugate în lista cheltuielilor spre a fi repartizate pe apartamente. Pe măsură ce repartizați aceste sume se vor actualiza și valorile din rubrica "Diferențe nerepartizate".
Observație:
- Listele de întreținere vor putea fi generate doar dacă nu mai există diferențe nerepartizate aferente consumurilor.
➢Semnificația coloanelor și modul de operare în tabelul aferent cheltuielilor/ fondurilor/ subvențiilor care trebuie repartizate:
- Tip cheltuială - se va alege din lista derulantă un tip de cheltuială, din cele definite în pagina "Configurări".
- De repartizat - se va înscrie suma de repartizat pe apartamente.
- Mod repartizare - se va alege din lista derulantă modul de repartizare, din cele predefinite:
- Manuală - în cazul în care optați pentru repartizarea manuală este necesar să adăugați manual apartamentele, pentru care doriți distribuirea, în tabelul din partea de jos a paginii. După adăugarea apartamentelor, fie completați manual suma repartizată pentru fiecare apartament, fie apăsați butonul "Repartizare sume" ce va distribui egal suma totală de repartizat pentru fiecare apartament adăugat.
- Manuală - Pe nr. persoane- vă va permite adăugarea manuală a apartamentelor în tabelul aferent. Ulterior, apăsarea butonului "Repartizare sume" va distribui suma totală de repartizat în funcție de numărul de persoane din fiecare apartament.
- Manuală - Pe cota indiviză- vă va permite adăugarea manuală a apartamentelor în tabelul aferent. Ulterior, apăsarea butonului "Repartizare sume" va distribui suma totală de repartizat în funcție de cota indiviză a fiecărui apartament.
- Pe număr de persoane - tabelul aferent apartamentelor se va încărca automat cu apartamentele definite pentru scara aleasă, distribuirea sumei efectuându-se automat în funcție de numărul de persoane din fiecare apartament.
- Pe cota indiviză - tabelul aferent apartamentelor se va încărca automat cu apartamentele definite pentru scara aleasă, distribuirea sumei efectuându-se automat în funcție de cota indiviză a fiecărui apartament.
- Pe suprafața radiantă - tabelul aferent apartamentelor se va încărca automat cu apartamentele definite pentru scara aleasă, distribuirea sumei efectuându-se automat în funcție de cota radiantă a fiecărui apartament, doar dacă a ceasta a fost definită anterior în pagina "Apartamente- contoare".
- Proporțional cu consumul - acest mod de repartizare poate fi ales doar în cazul repartizării diferențelor aferente apei reci, apei calde, căldurii, gazelor sau energiei electrice. Astfel, în tabelul din partea de jos a paginii vor fi încărcate automat apartamentele pentru care au fost înregistrate consumuri, în pagina "Indexuri", iar distribuirea se va face proporțional cu valoarea consumului înregistrat pentru fiecare apartament.
➢Semnificația coloanelor și modul de operare în tabelul aferent apartamentelor pentru care se efectuează repartizarea cheltuielilor:
- Apartament - se va alege din lista numărul apartamentului, configurat în prealabil în pagina aferentă.
- Număr persoane - se va prelua automat numărul de persoane definit pentru apartamentul ales.
- Suprafața radiantă - această coloană va fi vizibilă doar în cazul în care optați pentru modul de repartizare în funcție de suprafața radiantă și va fi populată automat cu datele definite în pagina de configurare a apartamentelor.
- Cota indiviză - se va prelua automat cota indiviză definită pentru apartamentul ales.
- Suma repartizată - în funcție de modul de repartizare ales, va fi completată automat, putând fi modificată la nevoie.
Rubricile "Total fond de rulment" și "Total fond de reparații" vor fi calculate automat în baza informațiile definite în ecranul "Apartamente-contoare" și în baza cheltuielilor/fondurilor aferente acestor categorii, înregistrate în tabelul aferent cheltuielilor/fondurilor/ subvențiilor de repartizat.
Observație:
- Diminuările de fonduri (consum fond de rulment, reparații, etc) nu se repartizeaza, sumele fiind negative.
Butoane funcționale:
- aceste butoane poziționate în partea de sus a ecranului permit tipărirea situațiilor detaliate privind cheltuielile repartizate pe număr de persoane, pe cota indiviză, respectiv pe suprafața radiantă.
- acest buton deschide panoul "Distribuire cheltuială pe scări/blocuri multiple" și permite repartizarea uniformă sau manuală a unei cheltuieli între scările de bloc configurate în pagina "Scari- contoare". Distribuirea se va realiza după apăsarea butonului "Repartizează". Pentru a reveni la formatul inițial al paginii, reapăsați acest buton.
- acest buton se utilizează în cazul repartizării manuale, după adăugarea apartamentelor, pentru distribuirea sumei repartizate. De asemenea, acest buton poate fi folosit atunci cand survin modificări la nivelul configurării apartamentelor pentru a prelua actualizările.
- închide luna selectată pentru a trece la luna următoare. Dacă acest buton nu este activ, ați selectat o lună deja închisă sau o lună următoare celei ce urma a fi închisă. Validarea închiderii de lună se va efectua în ordine cronologică.
- acest buton va fi activ doar în cazul selectării lunii ce urmează a fi închisă, permițând devalidarea lunii anterioare. În acest caz, butonul devalidare închidere luna octombrie va fi activ dacă selectați luna noiembrie. Devalidarea lunilor închise va putea fi efectuată doar în ordine invers cronologică.
Din partea de sus a ecranului se va alege scara pentru care se va genera lista aferentă cheltuielilor repartizate.
Butoane funcționale:
- va încărca pagina cu lista de plată a cotelor de contribuții la cheltuielile asociației de proprietari.
- va permite tipărirea listei de întreținere compactă sau detaliată și a registrului aferent fondului de rulment/ fondului de reparații/ fondului de penalizări/ alte fonduri, având posibilitatea selectării coloanelor ce vor figura pe lista tipărită, cu ajutorul opțiunii "Selectare coloane".
- permite încasare sumelor lunare aferente apartamentului curent. Acesta este activ doar pentru lista din luna anterioară, fiind dezactivat pentru luna curentă. Așadar, încasările se efectuează doar pentru lista de întreținere a lunii anterioare.
- permite tipărirea situației aferente apartamentului selectat.
- aceste butoane poziționate în partea de sus a ecranului permit tipărirea chitanței pentru toată lista sau pentru apartamentul selectat.
- închide luna selectată pentru a trece la luna următoare. Dacă acest buton nu este activ, ați selectat o lună deja închisă sau o lună următoare celei ce urma a fi închisă. Validarea închiderii de lună se va efectua în ordine cronologică.
- acest buton va fi activ doar în cazul selectării lunii ce urmează a fi închisă, permițând devalidarea lunii anterioare. În acest caz, butonul devalidare închidere luna octombrie va fi activ dacă selectați luna noiembrie. Devalidarea lunilor închise va putea fi efectuată doar în ordine invers cronologică.
În această pagina va fi încărcată situația soldurilor elementelor de activ și de pasiv la sfârșitul lunii selctate. Valorile din pagina vor putea fi modificate manual.
Butoane funcționale:
- va genera situația soldurilor elementelor de activ și de pasiv și va permite actualizarea acesteia dacă au fost aduse modificări.
- permite tipărirea situației așa cum este afișată în pagină.
- închide luna selectată pentru a trece la luna următoare. Dacă acest buton nu este activ, ați selectat o lună deja închisă sau o lună următoare celei ce urma a fi închisă. Validarea închiderii de lună se va efectua în ordine cronologică.
- acest buton va fi activ doar în cazul selectării lunii ce urmează a fi închisă, permițând devalidarea lunii anterioare. În acest caz, butonul devalidare închidere luna octombrie va fi activ dacă selectați luna noiembrie. Devalidarea lunilor închise va putea fi efectuată doar în ordine invers cronologică.