Client-server

Sistemul client-server este util atunci când programul este accesat printr-o rețea, iar viteza de lucru nu este satisfacătoare. De regulă, se folosește pe rețele virtuale (VPN) sau prin Internet, la firme în care operarea se efectuează de la calculatoare aflate la distanță.

Pentru a folosi acest sistem, este necesar să detineți licențe pentru toate calculatoarele.


Conectarea prin Internet

Pentru a vă putea conecta la calculatorul server de pe o stație client este necesar să cunoașteți adresa IP a locației serverului și calea locală de pe server către firma din programul SAGA la care doriți să vă conectați. Suplimentar, în cazul în care serverul se află în spatele unui router, este necesar să faceți un port-forwarding pe router pe portul 3060 către ip-ul calculatorului server.

Conectarea prin VPN

Pentru conectarea stației client la server într-o rețea VPN aveți nevoie de adresa IP a serverului în rețeaua VPN și de calea locală de pe server către firma din programul SAGA la care doriți să vă conectați.

O rețea virtuală privată (virtual private network, prescurtat VPN) extinde o rețea privată peste o rețea publică, precum internetul. Permite unui calculator sau unui dispozitiv ce poate fi conectat la rețea să trimită și să primească date peste rețele publice sau comune ca și cum ar fi conectat la rețeaua privată, beneficiind în același timp de funcționalitatea, securitatea și politicile rețelei publice.


Vezi şi:


Ce trebuie sa știți:

1. Dacă programul nu este accesat printr-o rețea, ci doar local, nu aveți nevoie de acest sistem. La fel, dacă programul este accesat printr-o rețea locală și sunteți mulțumiți de modul de funcționare, de viteza de lucru prin rețea. Dacă însă lucrați prin rețea, cu volume mari de date sau folosiți rețele de tip VPN, atunci acest mod de lucru vi se adresează fără doar și poate.

2. Programul trebuie să fie instalat atât pe server cât și pe fiecare stație de pe care este accesat.

3. Sunt necesare licențe pentru server și fiecare stație în parte, actualizarea trebuind a fi efectuată concomitent pe server cât și pe fiecare stație în parte.

4. Pentru accesul prin internet este necesară setarea unei rețele virtuale (VPN).

5. Comutarea bazei de date, din formatul standard în cel optimizat pentru lucrul în rețea – în regim client-server, se realizează din ecranul Intretinere BD, pagina "Client-Server", butonul "Comută în sistem client-server – server". Operația afectează doar baza de date a firmei curente pentru care se face comutarea în acest sistem, deci puteți avea societăți unde să folosiți baza de date standard și societăți unde baza de date să fie specifică modului de lucru client-server.

6. Pentru accesul prin rețea, pe fiecare stație de lucru client se execută următorii pași:

a.Se instalează programul (aceeași versiune cu cea de pe server);

b.Se adaugă o firmă nouă în ecranul "Configurare societăți", pentru fiecare firmă ce, pe server, s-a efectuat comutarea în regim de lucru client-server. Nu adăugați firme ce, pe server, sunt în sistemul standard de lucru;

c.Se completează aceeași denumire, cod fiscal și număr de înregistrare la registrul comerțului;

d.Se efectuează o preluare de date nulă pentru activarea meniului – ecranul "Configurare societăți"- "Preluare date contabile..." și apăsați butonul “Validez”;

e.Se accesează ecranul "Întreținere BD", pagina "Client-Server" și se apasă butonul "Comută în sistem client-server – client";

f.Se completează cu calea de acces către baza de date de pe server prin rețea.

Exemplu:

       \\SERVER\D\SAGA PS.3.0\0001    cu numele computerului server, baza de date fiind prima introdusă în program (cod 0001).

sau

       \\192.168.1.59\d\SAGA PS.3.0\0001    folosind adresa IP a serverului, în locul numelui.

sau

       Z:\SAGA PS.3.0\0001    dacă folderul de pe server este mapat ca discul Z.

g.Dacă adresa de IP a serverului și calea bazei de date așa cum arată aceasta pe server nu se completează automat, acestea trebuie completate manual;

h.Se apasă butonul "Validare conexiune" și daca ați respectat instrucțiunile anterioare va apărea mesajul "Conectare reușită".

7. Opțiunea de meniu numită "Interval" apare numai la comutarea în sistemul client-server și permite setarea intervalului de operare a datelor pentru articole contabile, intrări, ieșiri, bonuri de consum, producție, transferuri, dare în folosință obiecte de inventar și dezmembrări. În aceste ecrane se vor afișa numai înregistrările ce sunt cuprinse în intervalul de operare.

8. Calculatorul server trebuie să fie cât mai performant. Rețeaua trebuie să fie, de asemenea, pusă la punct astfel încât sa nu existe întreruperi în funcționarea acesteia.

9. Salvarea bazei de date trebuie efectuată zilnic atât local, pe server, cât și pe medii externe sau în cloud.

10. Nu puteți restaura o arhivă a bazei de date creată cu versiunea client-server într-o firmă creată în program unde se folosește baza de date standard și, similar, nu se poate restaura o arhivă a bazei de date standard într-o bază de date de tip client-server.