Factura electronică este reglementată prin OUG 120/2021 și reprezintă acea factură emisă, transmisă și primită într-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronică.
Cu ajutorul ecranelor Iesiri - lei, respectiv Iesiri - valuta (pentru clienții din România), pot fi înregistrate facturile ce urmeză a fi transmise în sistemul RO e-Factura. Prin asocierea unui cod de acces SPV, transmiterea e-Facturilor, primirea mesajelor privind transmiterea acestora și importul facturilor primite prin sistemul e-Factura, se va putea realiza automat din program.
Dacă nu se dorește transmiterea automată din program, se va putea genera fișierul XML, ce va putea fi transmis ulterior prin programul Declaratii ANAF sau încărcat manual în SPV.
În continuare regăsiți detalii privind înregistrarea e-Facturii, transmiterea aceasteia în SPV și importul e-Facturilor primite.
Înainte de înregistrarea facturii
- Asigurați-vă că ați completat datele societății în ecranul Configurare societati și dacă sunteți înregistrat în sistemul RO e-Factura, bifați opțiunea aferentă.

- Efectuați verificarea terțului/ terților din ecranul Clienți. Această opțiune va identifica clienții înscriși în sistemul RO e-Factură și va completa automat adresa clientului (necesară pentru transmiterea e-Facturii).

- Dacă vindeți articole/servicii pentru care trebuie să asociați codurile NC/CPV este necesar ca acestea să fie configurate în ecranul Articole, de unde pot fi asociate codurile aferente.
Observație: Pentru a avea acces la ecranul Articole este necesar să aveți activat modulul de stocuri.

Înregistrarea facturii
- Înregistrați factura, după caz, în ecranul Iesiri - lei sau Iesiri - valuta, bifând câmpul "e-Fact" și validați înregistrarea. În cazul în care se emit facturi către insituțiile de stat sau în situația în care atât societatea cât și clientul sunt înregistrați în sistemul RO e-Factură, bifa privind e-Factura va fi aplicată automat.
- Dacă vindeți articole/servicii pentru care trebuie să transmiteți codurile NC/CPV, adăugați în factură articolele configurate anterior în ecranul Articole.

Asocierea codului SPV
Din pagina principală a programului accesați ecranul de transmitere a e-Facturii.

La prima accesare a ecranului "e-Facturi", se va solicita codul de acces SPV, necesar pentru transmiterea și preluarea facturilor electronice. Acesta se obține cu ajutorul butonului "Genereaza cod acces". Generarea este posibilă doar de pe un calculator unde există acces la un certificat digital (semnatură electronică), fiind poziționat pe o firmă înregistrată în SPV cu acel certificat digital.
Codul de acces SPV, generat conform pașilor de mai sus, se poate folosi și pe alte calculatoare, pentru oricare din firmele asociate certificatului digital în SPV, fără a avea introdus în calculator tokenul cu certificatul digital sau acces la un certificat salvat in cloud. Codul generat are o valabilitate de trei luni, după ce trec cele trei luni, codul de acces trebuie generat din nou.
După generare, doar utilizatorii de tip ADMIN pot vizualiza acest cod de acces SPV în ecranul "e-Facturi".
Observații:
- Dacă nu doriți asocierea codului de acces SPV și transmiterea automată a e-Facturii, apăsați butonul "Renunț" și se va deschide ecranul "e-Facturi";
- Ulterior, dacă doriți asocierea codului de acces SPV, bifați caseta "Cu transmitere in SPV" din pagina "Generare și transmitere e-Facturi" și va fi afișat ecranul de mai jos.

Generare și transmitere e-Facturi
După deschiderea ecranului aferent e-Facturilor, transmiterea acestora se va face din pagina Generare si transmitere e-Facturi, prin bifarea casetei "Preluat", pentru facturile dorite și apăsarea butonului "Accept". În această pagină vor fi afișate doar înregistrările validate, din intervalul setat, pentru care s-a bifat opțiunea "e-Factură" în ecranul de operare. Ulterior, verificați mesajele înscrise în panoul "Detalii" și starea facturii.
Bifarea opțiunii
va permite validarea on-line a e-facturilor. În acest caz, e-facturile nu se validează local, pe calculatorul de pe care se trimit, ci se validează direct la ANAF. Prin acest sistem transmiterea e-facturilor și primirea răspunsurilor se efectuează mai rapid. Dacă din varii motive validarea on-line nu funcționează, se va trece automat la sistemul vechi, validarea prin DUKIntegrator.
Observații:
- Dacă nu ați asociat codul de acces SPV, bifarea opțiunii "Preluat" pentru facturile pe care doriti sa le generați electronic și apăsarea butonului "Accept", va duce la generarea facturii electronice folderul „C:\TEMP”, subfolder-ul „e-factura”. Fișierul XML astfel generat poate fi transmis prin programul Declaratii ANAF sau încărcat manual în SPV.
- Dacă ați asociat codul de acces SPV, dar nu doriti transmiterea automata a e-facturilor din program, debifați caseta "Cu transmitere in SPV". Astfel, veți obține fișierul XML, conform indicațiilor de mai sus.

Alte butoane funcționale
anulează conexiunea SPV. Aceast buton va șterge codul de acces SPV, putând fi introdus sau generat din nou, dacă este cazul. Această opțiune este utilă în situația în care a expirat vechiul cod sau doriți asocierea unui cod nou.
apăsarea acestui buton duce la afișarea în tabel a trei coloane, "Comanda", "Contract" și "Data livrare". Câmpurile "Comanda" și "Contract", vor fi completate automat cu datele înscrise în câmpul "Informatiile suplimentare" din factura, în forma "Comanda: 123" sau "Contract: 123". De asemenea, aceste câmpuri vor putea fi modificate sau completate manual. Totuși, dacă factuirile sunt generate din Contracte sau Comenzi, operate în program, numerele de comandă sau contract se preiau oricum în e-Factura (chiar dacă nu sunt afișate în coloanele noi). Câmpul "Data de livrare" se completează doar manual, cu data la care au ajuns bunurile la client. Se folosește atunci când se trimite marfă pe bază de aviz și se cunoaște data la care au ajuns mărfurile, atunci când se generează factura. Data de livrare va figura în e-Factură doar dacă s-a selectat o adresă de livrare pentru acea factură. Adresele de livrare vor putea fi configurate în ecranul Clienți și ulterior va putea fi selectată adresa dorită în ecranul de tipărire al facturii, pentru a fi preluată în factură. Adresa de livrare va putea fi completată și direct în ecranul de tipărire.
Raspunsuri e-Facturi transmise
În pagina Raspunsuri e-Facturi transmise veți regăsi răspunsurile preluate din SPV, pentru facturile transmise, așa cum au fost generate de către sistemul ANAF. După transmiterea e-Facturilor, răspunsurile nu se preiau imediat, închideți ecranul și verificați ulterior. La următoarea accesare, dacă există răspunsuri, vor fi preluate în acest ecran.
Facturile cu mesajul "Factura transmisă" vor mai figura în ecran doar dacă se apasă butonul "Afișează și mesajele pentru facturile depuse cu succes". În pagină vor fi încărcate implicit mesajele din ultimele 30 de zile, această perioadă putând fi modificată din partea de jos a ecranului "Preia mesajele SPV din ultimele 30 zile".

Import e-Facturi primite
În pagina Import e-Facturi primite, din ecranul "e-Facturi", dacă s-a asociat codul de acces SPV conform instrucțiunilor de mai sus, vor fi afișate facturile regăsite și descărcate automat din SPV. Pentru importul acestora în ecranul de "Intrari" bifați opțiunea "Preluat" și apăsați "Accept". Dacă facturile au fost deja înregistrate în program, identificarea acestora se va realiza în funcție de numărul documentului și nu se vor mai importa. Astfel, puteți opta pentru marcarea spre preluarea a tuturor facturilor afișate în ecran.
Dacă nu se dorește preluarea unor facturi (a fost deja operată în program sau va fi operată/ importată prin alte mijloace), bifarea câmpului "Anulat" urmată de apăsarea butonului "Accept" va duce la ștergerea acesteia din ecran, nemaifiind preluată ulterior.
Facturile care nu au fost preluate sau anulate, se vor descărca la fiecare accesare a ecranului, până la dispariția mesajului din SPV (după 60 de zile) sau în funcție de numarul de zile completate în caseta "Preia mesaje din SPV din ultimele X zile", dacă a fost setat un număr de zile mai mic de 60.

Observații:
- Dacă nu aveți activ modulul de stocuri, importul se va realiza completând pentru detaliile facturilor, cel mai utilizat cont din ecranul "Intrari".
- Dacă utilizați modulul de stocuri, importul se va realiza pe tipul "Nedefinit" și pe cel mai utilizat cont din ecranul "Intrari", urmând ca ulterior să realizați modificările necesare pentru încadrarea articolelor pe tipul de articol și gestiunea dorită.
- Dacă nu a fost facută conexiunea SPV, în această pagină va fi afisată opțiunea "Cu import facturi din SPV". Bifarea acestei opțiuni va duce la afișarea ecranului pentru generarea/introducerea codului de acces SPV.
Alte butoane funcționale
- deschide fișierul PDF în care pot fi vizualizate facturile primite.
- deschide directorul unde se descarcă fișierele PDF, XML și xip-urile cu fișierele de la e-Facturile primite.
- afișează istoricul facturilor primite, din perioada configurată în partea de jos a ecranului, permițând importul facturilor care au fost anulate. Pentru a prelua o factură anulată, debifați caseta "Anulat" și confirmați mesajul afișat. Factura va putea fi ulterior importată din ecranul principal, afișat după apăsarea butonului 
Vezi şi:


Vezi şi: